Dit bericht is 2868 keer gelezen
OUDERKERK AAN DEN IJSSEL- In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd de situatie aan de IJsseldijk zeer kritiek. Om ongeveer half zeven gebeurde waar al voor werd gevreesd. De dijk brak door tussen de kerk (net buiten het dorp) en het centrum.
Piet Mourik (84) was net veertien jaar toen de ramp plaatsvond. “Mijn vader zei die avond, dit gaat niet goed als het zo doorgaat. Het stormde zo hard vanuit het noordwesten”, vertelt Mourik. “Nu gaat het mis, zei mijn vader. Het water staat nog hoger dan met hoog water.”
“Rond acht, negen uur in de avond kwam de dijkwacht naar mijn vader. Hij had een paar sterke jongens nodig om zandzakken te leggen. Ik moest ook mee om te helpen”, vervolgt Mourik. Op een gegeven moment werd het water zo hoog dat Mourik van zijn vader de dijk af moest. “Dat was rond half 12 in de avond. Het water kwam toen al op de dijk, de golven sloegen erop. Dat weet ik nog goed.”
Twee doden
Rond half zeven gebeurde het ondanks alle inzet toch, de dijk brak door en het water stroomde de polder in. Er ontstond een gat van 40 meter breed. In Ouderkerk zelf heerste grote paniek. Een deel van de inwoners wist, in het begin, nauwelijks wat er aan de hand was. Bij de kerk aan de buitenkant van het dorp stond het water ‘s nachts gelijk met de kruin van de dijk.
De elektriciteit viel rond half zes uit toen het transformatorhuisje het begaf en de vervolgens de polder instortte. Een dijkwoning bezweek door het enorme geweld van het stromende water en de oude bewoners, heer Rijkaard en zijn zus, verdronken.
Tekst gaat verder onder foto
Sloopschepen en zandzakken
Met twee sloopschepen werd getracht het gat om twee uur ’s middags te dichten. Dat lukt maar half en de dam van zandzakken leek wankel. Uiteindelijk werd door het storten van puin en zand uit het schip ‘Avontuur’, dat tegen de sloopschepen werd aangemeerd, een stabielere dam gemaakt. Ouderkerk en omgeving waren door het oog van de naald gekropen.
De toestand in Nieuwerkerk aan den IJssel leek op dat moment onhoudbaar maar met pijn en moeite wist men daar de dijk te behouden. Mede doordat door de dijkdoorbraak in Ouderkerk aan den IJssel het waterpeil van de Hollandse IJssel in een uur tijd met twintig centimeter zakte.
Oudheidskamer
Ook andere ooggetuigenverhalen en foto’s van de doorbraak werden bewaard en zijn momenteel te lezen en te zien in de Oudheidskamer Dorpstraat 19 in Ouderkerk aan den IJssel.
Dit bericht is 2868 keer gelezen
Recente reacties