Archieven

Dit bericht is 928 keer gelezen

De meesten van ons zijn na een welverdiende vakantie weer aan het werk gegaan. De hitte van Zuid-Europa of de regen en bewolking in het meer noordelijk deel zorgden voor verschillende belevingen. Iedereen zal er vast het beste van gemaakt hebben.

In de Krimpenerwaard gebeurde veel in deze lente-zomerperiode. Ik hoorde op straat verschillende talen dus ook toeristen weten ons mooie gebied te vinden. De scholen zijn inmiddels begonnen, maar niet nadat in bijna alle kernen er hutten konden worden gebouwd of op een andere manier kinderen konden spelen zoals in Ammerstol bij het zomerkamp de Muizenkuil.

Het gemeentebestuur is aan haar politieke nieuwjaar begonnen. De eerste commissievergaderingen zijn geweest en op 19 september volgt de eerste vergadering van de gemeenteraad. Op 7 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Hoewel de gemeente  in relatief gunstige financiële omstandigheden verkeert, ontkomen we niet aan slechte cijfers in het zogenoemde ‘ravijnjaar’ 2026 met alle gevolgen van dien. Wat is er aan de hand?

Tot en met 2025 vloeit er redelijk veel geld van het rijk richting gemeenten. Na 2026 vallen de inkomsten voor een gemeente echter meer dan fors terug van 137 euro naar 47 euro per inwoner. (Binnenlands Bestuur, mei 2022) De gemeente duikt vanaf 2026, zo is nu de verwachting, de rode cijfers in en zal daar op moeten voorsorteren. Hoe? Dat is aan de gemeenteraad en het college. Laten we vooral niet wachten totdat we daadwerkelijk harde keuzes moeten maken en nu al nadenken over verschillende opties.

Het komt met regelmaat voor dat inwoners een gesprek willen met de burgemeester. Dat is niet om gezellig een kopje koffie te drinken. Meestal speelt er een probleem met de gemeente. Men heeft het idee dat er niet geluisterd wordt.  De burgemeester is dan het laatste redmiddel. Helaas moet ik de bezoekers bijna altijd teleurstellen. Ik kan als burgemeester niet eerder genomen besluiten van de gemeenteraad of het college veranderen. Ik kan wel uitleggen waarom iets besloten is of de weg wijzen in de richting van een mogelijke oplossing.

Wat me opvalt is dat mensen het werk van de gemeente bureaucratisch en technisch vinden. Als alle kruisjes goed in de vakjes staan, mag iets. Is dat niet zo, dan niet. Is er niet een tussenweg? Het gesprek aangaan bijvoorbeeld en samen zoeken naar een oplossing? Heb je eenmaal een probleem met de gemeente dan volgen eindeloze procedures en daar worden inwoners moedeloos van. Ik luister en probeer mee te denken.

Een hoogtepunt deze septembermaand was de onthulling van ‘Het geheim van Haastrecht’. Op 8 september was Haastrecht even landelijk nieuws en stonden zeker vijf filmploegen klaar bij de onthulling van de inhoud van het pakketje. Het bleek te gaan om het dagboek van Paulina Bisdom van Vliet waarin ze het jaar 1882 beschrijft. Het eerste jaar na de dood van haar man. Ik mocht die middag het beeld van Paulina in de overtuin onthullen wat gemaakt is door de kunstenaar Dick Aerts.

Laten we het motto van het coalitie akkoord ‘Vitaal Vooruit’ blijven omarmen; er is nog een hoop werk te doen in de Krimpenerwaard!

Dit bericht is 928 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief