Archieven

Dit bericht is 757 keer gelezen

foto: Hotel Silvretta Serfaus

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:

De foto is gemaakt op 31 oktober in Serfaus – Oostenrijk. De herfst is ook in de Alpen met al zijn kleuren aanwezig. De sneeuw laat nog even op zich wachten.

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Na het passeren van een tweetal buienlijnen vanaf de Noordzee klaart het flink op. Door de brede opklaringen en de matige  zuidwestelijke wind halen we vanmiddag bijna de 15 graden als maximum temperatuur, echter de komende nacht zorgt de relatieve helderheid voor een behoorlijke afkoeling tot onder de 5 graden. Morgen is er met name het eerste gedeelte van de dag flink wat zon, maar neemt vanaf het middaguur langzaam de bewolking toe. Daarnaast staat er iets meer wind dan op vrijdag, waardoor de temperatuur wat lager uitkomt. De toename van de bewolking heeft te maken met de nadering van een front wat zondag over de Krimpenerwaard zal trekken met dan ook veel bewolking en van tijd tot tijd regen. Doordat de wind nog wat verder aantrekt, voelt het “waterkoud” aan bij maximaal 11 graden. Ook maandag en dinsdag blijft het niet droog maar is de intensiteit van de neerslag niet zo groot, terwijl er met name op dinsdag ook steeds wat meer ruimte is voor een opklaring. Deze opklaringen worden op woensdag nog wat breder, hoewel er ook dan nog een buitje kan vallen bij ongeveer 14 graden.

Algemene weersituatie:

Tot en met aanstaande woensdag wordt ons weer beïnvloed door een meanderende westcirculatie. Dit betekent dat passerende fronten met regen worden afgewisseld met rugjes van hogere druk, waardoor een dag met regen wordt gevolgd door 1 tot 2 dagen beter weer. Dit zien we ook in de verwachting terug die geldt tot aanstaande woensdag. Een oude tropische storm “Martin” ligt bij IJsland en stuurt een aantal kleinere storingen naar onze omgeving. Tegelijkertijd versterkt het Azorenhoog zich naar onze omgeving, waardoor het weliswaar niet droog blijft, maar de zwaarste neerslaggebieden ten noorden van ons land voorbij trekken, hoewel wij op zondag net aan de verkeerde kant van de scheidingslijn lijken te liggen.

Lange termijn:

De modellen en de daarbij behorende weerkaarten die 2 dagen geleden al een hogedrukgebied berekenden boven Centraal Europa worden steeds nadrukkelijker. Dit betekent dat de kans heel groot is dat zich na aanstaande woensdag een zeer rustige weersituatie gaat ontwikkelen met een zwakke zuidwestelijke stroming. Dit lijkt een gunstige ontwikkeling, ware het niet dat in dit jaargetijde dit vaak ook het ontstaan van hardnekkige mistvelden in de hand werkt. Er ontstaat dan een zogenaamde inversielaag, waarbij de koudere lucht aan de grond gekleefd blijft en het een paar honderd meter hoger uitgesproken zonnig en veel warmer is. Wanneer de mistlaag kan worden opgelost gaan we een prachtige tweede helft van de week tegemoet met een droog weertype tot zeker voorbij het volgende weekend. De temperatuur ligt dan overdag rond de 15 graden. Hebben we te maken met hardnekkige mist, wordt het niet veel warmer dan een graad of 9.

De berekende weerkaarten voor 12 november laten een groot hogedrukgebied ontstaan boven Rusland. Het wordt interessant om te volgen of dit gebied zich weet te versterken naar Scandinavië, want dat zou betekenen dat daar de winter zijn intrede zal doen. Dit brengt zeker nog geen vroege winterinval bij ons, maar om het hier winter te laten worden moet er in het noorden eerst wel koude worden verzameld. Uiteraard monitor ik deze ontwikkeling en leest u dit hier in dit weerbericht de komende tijd.

Dit bericht is 757 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief