Archieven

Dit bericht is 1035 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto:  In het oosten van Duitsland heeft de combinatie van mist en lichte wind geleid tot ruige rijp, wat prachtige beelden opleverd.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Droge en koudere lucht is vandaag vanuit het noordoosten over ons land gestroomd. De scheidingslijn met lage bewolking en mist blijft over het oosten van Nederland slepen en gaat vanavond in westelijke richting bewegen. De laagste temperatuur van vandaag wordt vroeg in de avond verwacht als het onder de opklaringen afkoelt tot net boven het vriespunt. Doordat in de loop van de avond en nacht de bewolking gaat toenemen gaat de temperatuur in de loop van de nacht weer iets omhoog om morgenvroeg weer te dalen tot net boven het vriespunt. Vrijdag overdag blijft het voornamelijk grijs en voelt het door de iets aantrekkende wind koud aan. Het wordt maximaal ongeveer 4 graden en het lijkt in de Krimpenerwaard droog te blijven, hoewel de neerslag niet ver ten oosten van ons ligt. Het zou kunnen dat het in Limburg tot wat lichte sneeuw komt maar als het gebiedje met neerslag iets meer in onze richting komt geeft dat bij ons lichte regen. Terwijl het in Duitsland op een aantal gebieden direct ten oosten van ons land gaat sneeuwen, hebben wij dit weekend een grijs weerbeeld met lage bewolking in combinatie met een koude noordoostelijke wind. Maandag zorgt het activeren van een hoogtestoring voor een vergrote kans op neerslag, welke ook in de Krimpenerwaard tot wat natte sneeuw zou kunnen leiden.

Algemene weersituatie:

Het hogedrukgebied dat als eerste heeft geprobeerd de winter over Oost-Europa te laten stromen trekt zich in zuidoostelijke richting terug. Tegelijkertijd is er boven Groenland een sterk hogedrukgebied ontstaan die voor een zogenaamde blokkade op de Atlantische Oceaan zorgt. Dit betekent dat de straalstroom die normaal op onze hoogte ligt wordt verstoord en depressies een andere route volgen en wij niet direct onder invloed komen van de fronten. Tussen de twee hogedrukgebieden ontstaat een ruimte waar storingen op hoogte zich manifesteren. Doordat zeer koude lucht boven Scandinavië uitzakt zorgt dit voor een onstabiele opbouw in de atmosfeer boven de Noordzee en juist door het ontbreken van de straalstroom gaan deze verstoringen bepalend zijn voor ons weer. De ligging en stroomrichting hebben veel invloed op ons weer, want een westelijke passage geeft veel hogere temperaturen met regen, terwijl een oostelijk passage sneeuw en koude brengt. Die onzekere situatie bepaald voor een groot gedeelte het weer van de week van 5 tot en met 8 december, daarna wordt het voor de schaatsliefhebbers nagels bijten.

 

 

Lange termijn:

Wel of geen koude, het wordt beslist door kleine detail. De komende week, zoals hierboven uiteengezet, brengt nog geen serieuze koude naar onze omgeving, maar het volgende weekend komt opnieuw een portie koude lucht in beweging die in eerste instantie ten oosten van ons land iets gaat uitzakken. De echte verscherping van de koude is ook dan weer voor Scandinavië waar de “diepvries” echt open gaat. Deze koude zorgt ook weer voor verstoringen in het grensgebied met iets warmere lucht boven de Noordzee. Deze kleine lage drukgebiedjes lijken naar het zuiden af te zakken, waardoor het weliswaar onstabieler bij ons gaat worden met een nog iets verder dalende temperatuur. Tegelijkertijd lijkt er opnieuw hogedruk boven Scandinavië te ontstaan, waardoor de daar aanwezig koude gemakkelijk op transport kan. De vraag is dan of de stroming naar west of midden Europa zal kantelen. De verschillende modellen zijn absoluut niet consistent dus blijft het spannend.

Dit bericht is 1035 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief