Archieven

Dit bericht is 1408 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Berekende weersituatie voor vrijdag 16 februari 2024.

Algemene weersituatie:

Een trein van depressies op Atlantische Oceaan heeft ons weer totaal in zijn greep. Het belangrijkste systeem voor ons weer ligt net ten westen van Ierland en verplaatst zich nauwelijks. Pas op zondag is het iets naar het noorden opgeschoven en stijgt de kerndruk, waardoor de activiteit minder wordt. Tot die tijd blijven wij onder de aanvoer liggen van de bijbehorende storingen die zeker donderdag veel regen oplevert maar ook vrijdag voor talrijke buien zorgt. Deze drukverdeling zorgt met een strakke zuidwestelijke aanvoer dat tot ver in Scandinavië de koude wordt teruggedreven. In midden Zweden vriest het de komende week slechts licht tot matig en dat is belangrijk voor het verdere verloop van het weer bij ons aan het einde van de volgende week. (zie lange termijn). Met de neerslag die tot begin volgende week wordt verwacht zullen de diverse rivieren in Europa en hun zijtakken weer overvol raken, wat een nieuwe watergolf oplevert die natuurlijk ook weer naar Nederland wordt gestuwd.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Vandaag donderdag mogen wij met recht spreken van een waterkoude dag in de Krimpenerwaard. Bij een langzaam oplevende wind gaat het na een koude nacht in de loop van de ochtend langdurig regenen, waarbij de temperatuur maar langzaam oploopt. De maximum temperatuur van 10 graden wordt donderdagavond pas bereikt wat een nieuwe periode van zacht weer aankondigt. Met een zuidelijke wind wordt relatief warme lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur tot boven de 10 graden gaat stijgen. Dit gaat ook vrijdag gepaard met de nodige buien, maar is er tussen de buien door wel ruimte voor felle opklaringen. Ook zaterdag en zondag blijft het niet droog maar zal de hoeveelheid neerslag niet meer bedragen dan een paar mm. De temperatuur gaat vanaf zondag ook geleidelijk naar beneden tot ongeveer een graad of 6 en vanaf volgende week dinsdag kan er plaatselijk wat vorst aan de grond optreden. Voor echt winterweer behoeven wij de komende week (nog) niet bang te zijn.

 

 

Lange termijn:

Zoals bij de algemene weersituatie al aangegeven wordt de “winter” flink teruggedreven door de langdurige aanvoer van zachte lucht vanuit het zuidwesten. De nieuwste modellen laten op termijn een zeer krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling komen, die zich vanuit Noordwest Rusland over Scandinavië naar onze omgeving uitbreidt. In koude winters levert dit, zodra de wind naar het oosten draait, direct vorst op die zich snel verscherpt. Echter door het ontbreken van een koude reservoir duurt het afkoelingsproces nu veel langer en dus ook de transport van koude lucht. Of het hogedrukgebied lang genoeg in positie blijft om uiteindelijk toch winterweer bij ons te brengen, zal de komende week snel duidelijk worden. Het lijkt wel de laatste kans op serieus winterweer.

 

Volgende weerbericht, uiterlijk zaterdag 10 februari 2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 1408 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Weerbericht donderdag 8 februari 2024: Langdurige regen over groot gedeelte van midden Europa. Rivieren stijgen snel.

  • Ik krijg de nieuwsbrief vandaag, zaterdag 10 februari, met het weerbericht van donderdag 8 februari. Wat een onzin, deze nieuwsbrief onderhand. Reclame en oude berichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief