Archieven

Dit bericht is 510 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk. Zelf bekijken, dat kan:  www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Bij de foto: Buitenontwikkeling boven de Krimpenerwaard op zaterdag 18 mei.(foto: Gerald van der Stelt)

Algemene weersituatie:

Een grote vore boven Europa heeft het weer de afgelopen dagen veel meer beïnvloed als ik had gedacht. Een vore is een groot gebied met lage barometerstand waar door het ontbreken van een duidelijke stroming de luchtstijgingen sterk bepalend zijn. Luchtstijgingen in dit soort weersituaties brengt de “buienmachinerie” goed op gang en dat zie je aan de grote Cumulus congestus wolken die de afgelopen dagen tot 9km hoogte wisten door te groeien. Als het neerslagproces doorontwikkeld groeien deze wolken uit tot onweerscomplexen, Cumulonimbus, waar in korte tijd veel neerslag uit kan vallen. Ook vandaag zullen we dit proces in de loop van de middag kunnen meemaken, waarbij zelfs hagel niet is uit te sluiten. In de loop van dinsdagmiddag komen wij onder invloed te liggen van een depressie die via Italië naar het noorden is gestroomd. Dit gebied zorgt voor zeer langdurige en intensieve neerslag van dinsdagavond tot woensdagmiddag. Ook de rest van de week blijft het weer onstabiel onder een nieuwe vore die na het wegtrekken van de regen ontstaat en dat betekent dat de kans op onweersbuien blijft bestaan.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Vandaag zal in de loop van de middag het wolkendek wat breken wat voor een bescheiden zonnetje zal zorgen. De opwarming tot 19 graden en opstijging van de lucht geeft echter opnieuw een impuls aan het onstaan van onweersbuien, waarbij hagel niet is uit te sluiten. In de loop van de avond doven de buien en klaart het op, wat ook de aanzet zal zijn voor een mooie start op dinsdag met behoorlijk wat zon en een snel oplopende temperatuur tot 23 graden. In de loop van de middag gaat vanuit het zuidoosten de bewolking toenemen op de nadering van een storing die niet alleen boven centraal Europa, maar ook in de Krimpenerwaard veel regen gaat brengen. De kans op meer dan 25mm in 24 uur is behoorlijk groot, wat de landerijen weer kletsnat zal maken. Pas in de loop van woensdagmiddag kan het zonnetje de boel weer een beetje doen opdrogen en de temperatuur tot 18 graden laten klimmen. Ook donderdag en vrijdag ontstaan met name in de tweede helft van de dag weer buien bij een temperatuur van net onder de 20 graden. De nieuw berekende weerkaarten laten, in tegenstelling tot eerdere berekeningen, ook het komende weekend geen stabiel weer zien. Doordat wij onder de scheidingslijn -front- van warme en koude lucht liggen lijken er de gehele dag buien te ontstaan, waarbij opnieuw onweer kan voorkomen. Wanneer dit front iets verder wil uitzakken naar het zuiden blijft de temperatuur iets achter maar blijft het droog. Voor de Haastrechtse jaarmarkt is het hopen op dit laatste scenario.

Lange termijn:

Voor de lange termijn lijkt er weliswaar een hogedrukgebied boven Scandinavië komen te liggen, maar deze positioneert zich iets te ver naar het noorden en lijkt ook geen verbinding te maken met het Azorenhoog, waardoor tussen deze 2 gebieden de depressies vanaf de Atlantische Oceaan zich weten te bewegen. Deze weersituatie levert dan opnieuw een onstabiele opbouw, waarbij bij ons de temperatuur boven de 20 graden komt te liggen, maar de kans op onweersactiviteit hoog blijft.

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling onder voorbehoud gepland vrijdag 24 mei  2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 510 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief