Archieven

Dit bericht is 607 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Een hoge depressieactiviteit maakt winterweer onmogelijk.

Algemene weersituatie:

In het vorige weerbericht, geschreven op 12 februari, gaf ik al aan dat de ontwikkeling van een diepe depressie op de Atlantische Oceaan tot stormachtig weer zou kunnen ontwikkelen. En zie daar 10 dagen later hebben we, niet voor de eerste keer dit jaar, een sterk windveld over de Krimpenerwaard zien trekken. Deze sterke toename van de wind ontstaat vaak bij snelle afkoelingen in de atmosfeer op de “buiten gebieden” van zo’n depressie, waardoor deze randstoringen ontstaan. Ze komen snel en trekken ook weer snel voorbij. Dat zien we ook nu als de atmosfeer vrijdag redelijk snel rustiger wordt. De afkoeling in de atmosfeer zorgt wel voor het ontstaan van buien, die met onweer en hagel gepaard kunnen gaan. Door een kleine rug van hogere druk zal het in het weekend iets stabieler zijn, maar vanaf maandag staat ons weer opnieuw onder invloed van een grote depressie die een aantal dagen boven Frankrijk komt te liggen. Het zorgt halverwege volgende week weer voor neerslag en wisselvallig weer.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Na het windveld van donderdag wordt het vrijdag snel wat rustiger maar vallen er wel van tijd tot tijd buien die vergezeld kunnen gaan van hagel en zelfs onweer behoort tot de mogelijkheden. De buienactiviteit houdt verband met de afkoeling op hoogte waarbij met name in het tweede gedeelte van de dag buien ontstaan. Die zelfde ontwikkeling zien we ook zaterdag, waarbij zowel op vrijdag als zaterdag de temperatuur rond de 7 graden ligt. Deze temperatuur lijken we een groot gedeelte van de week te krijgen, hoewel het zondag een paar graden warmer zou kunnen worden door een zuidelijke stroming. Op maandag gaan de “watersluizen” weer open en gaat het weer flink regenen bij een oplevende wind uit noordoostelijke richting. Ook de dagen die volgen zorgen voor zo nu en dan wat regen, alhoewel de hoeveelheden na maandag wel mee vallen. Tegen het einde van volgende week gaat de temperatuur kortstondig omhoog en komt weer boven de 10 graden. Ook deze verandering is weer van korte duur, omdat er vanaf het 1e weekend van maart een hogedrukontwikkeling boven Oost-Europa zien ontstaan.

Lange termijn:

Zoals in het weerbericht al aangegeven lijkt het erop dat in het eerste weekend van maart een hogedrukgebied boven het oosten van Europa tot ontwikkeling gaat komen. Koude is niet voorhanden, dus hoeven wij vooralsnog niet bang te zijn voor een late winterinval. Wel mogen we een veel rustiger weerbeeld verwachten, waarbij het vanaf 4 maart snel stabieler gaat worden met meer zon  en minder neerslag.

Volgende weerbericht gepland zondag 3 maart 2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 607 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief