Archieven

Dit bericht is 580 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Een actief koufront verlaat de Krimpenerwaard.

Algemene weersituatie:

Het belangrijkste weersysteem voor het komende weekend ligt op dit moment ten zuidwesten van Ierland en beweegt de komende dagen in de richting van de Golf van Biskaje. De lage barometerstand geeft dus aan dat wij onder invloed liggen van deze depressie die gevuld is met koude onstabiele lucht. Boven het centraal Europees continent ligt een afkalvend hogedrukgebied dat te ver weg ligt om ons weer positief te beïnvloeden. Met de depressie zo dichtbij en ook nog eens met een langzaam trekpatroon is het onmogelijk om een stabiel weertype te verwachten. We zullen het moeten doen met de momenten tussen de verschillende fronten die om de depressie heen tollen. Deze fronten vormen ieder voor zich een scheidingslijn tussen koude en warmere luchtsoorten, waardoor een continu neerslagproces wordt gevoed. De eerstgenoemde depressie lijkt zich begin volgende week op te splitsen in drie separate gebieden. Dat beloofd weinig goeds op langere termijn.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Vrijdag beginnen we met lichte regen bij een zuidwestelijke stroming. Wanneer dit front voorbij is getrokken, duurt het nog wel even voordat de lucht open breekt en er opklaringen mogelijk zijn. Deze zijn er wel in de middag, maar zorgen dan ook direct voor opstijgende en dus condenserende lucht waardoor er buien kunnen ontstaan. De temperatuur ligt in de middag rond de 14 graden. Ook op zaterdag mogen we deze temperatuur verwachten en wanneer de verwachte opklaringen in de middag wat groter zijn, kan de temperatuur nog wel een graadje winnen. In de ochtend is eerst nog 1 tot 2 mm regen te verwachten bij een wisselende windrichting. In de middag kan er mogelijk een onweersbui ontstaan doordat de vochtige lucht door de opwarming gaat stijgen. Op zondag lijken wij precies tussen 2 fronten te liggen, waardoor het de beste dag van de periode wordt. Met in de ochtend nog bewolking maar met name in de middag flinke opklaringen, lijken we dus even te kunnen profiteren van een depressie adempauze. Helaas is deze verbetering van korte duur, want op maandag krijgen we te maken met een front dat retrograad vanuit Duitsland ons land binnen trekt. Het ziet er naar uit dat 2e Paasdag nat gaat verlopen. De regen die valt kan wel eens wat sporen op de auto’s achterlaten, want op hoogte zit nogal wat Saharastof wat de afgelopen dagen vanuit Afrika is meegevoerd. De temperatuur zal moeite hebben de 10 graden te passeren. Ook op dinsdag moeten we eerst nog rekenen op regen maar in de middag volgen ook een paar opklaringen. Ook dan komt de temperatuur nauwelijks boven de 10 graden. Op woensdag gaat de temperatuur iets omhoog maar is het opnieuw een regenachtige dag met vooral in de avond een hogere neerslagactiviteit.

 

 

Lange termijn:

De weerkaarten op lange termijn laten zeker nog geen stabiele weersituatie zien. Depressies blijven de boventoon voeren, waarbij de “drieling” die de komende week ten zuidwesten van ons ontstaat over ons land gaan trekken. Periodes van regen worden afgewisseld met kortstondige verbeteringen met kans op een snel stijgende temperatuur. Vooral volgende week vrijdag en zaterdag lijkt dit het geval te zijn. De kans dat deze opwarming de onweersactiviteit verhoogd is aanzienlijk. Pas vanaf 13 april wordt langzaam maar zeker wat meer hogedrukinvloed verwacht en kunnen we in rustiger voorjaarsweer komen.

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling, gepland maandag 1 april 2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 580 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief