Archieven

Dit bericht is 877 keer gelezen

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk. Zelf bekijken, dat kan:  www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Bij de foto: Buienontwikkeling aan oostkant van de Krimpenerwaard.(foto: Gerald van der Stelt)

Algemene weersituatie:

Tot in het weekeinde blijft de invloed van een langzaam opvullende depressie met de kern boven de Golf van Biskaje ons weer beïnvloeden. De verschillende fronten die om dit gebied heen liggen bewegen, door het ontbreken van een krachtige hoogtestroming, maar langzaam. Door het ontbreken van een krachtige stroming zijn de neerslaggebieden erg bepalend, omdat ze bijna stationair blijven liggen en in lijnen worden aangevoerd. De komende dagen wordt de warme en vooral vochtige lucht Nederland uit gedreven, maar dit gaan niet zonder slag of stoot. Met name donderdagmiddag lijkt een ideale situatie te ontstaan voor het ontstaan van zware buien, die al clusterend tot grote complexen kunnen uitgroeien. In de loop van het weekend krijgen we vanuit het zuidwesten een hogedrukimpuls in de vorm van een brede rug, waardoor de neerslagactiviteit wordt onderdrukt en de opklaringen steeds breder zullen worden. Dit proces moet met name op zondag steeds duidelijker merkbaar worden.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Vandaag hebben we te maken met een langzaam in noordelijke richting slepend  front. Dit front heeft al veel regen gebracht in Duitsland en België en heeft ook voor de Krimpenerwaard meer dan 10mm “gereserveerd”. In de loop van vanmiddag gaat het regenen en dat zal tot in de nacht voortduren. Dit front stagneert boven midden Nederland en vormt de scheidingslijn tussen warme lucht in het noorden en koelere in het zuiden. Door deze stagnatie gaat het neerslagproces donderdag een flinke impuls krijgen als de lucht verder gaat stijgen en er onweersbuien kunnen ontstaan die in korte tijd opnieuw 10mm kunnen brengen. De temperatuur ligt vandaag zowel als morgen rond de 20 graden. Op vrijdag hebben we een aantal graden ingeleverd en is het over het algemeen zwaar bewolkt. Er kan nog steeds zo nu en dan een bui vallen, maar veel neerslag verwacht ik niet. Op zaterdag komt het naar het noorden verschoven front weer afgezwakt naar het zuiden en brengt opnieuw regen bij een temperatuur van maximaal 17 graden. Zaterdagmiddag gaat de invloed van de rug van hogedruk merkbaar worden en wordt het droog met opklaringen. Deze weersverbetering zet zich in het weekend door, waardoor 1e Pinksterdag op een klein buitje na droog verloopt bij maximaal 19 graden. Tweede Pinksterdag zijn er perioden met zon en blijft het droog! De noordelijke wind, die gelukkig maar zwak is, laat net aan een temperatuur van 20 graden mogelijk. De dagen die volgen geven een rustig weerbeeld met behoorlijk wat zon bij een temperatuur die fluctueert tussen 18 en 22 graden. Het blijft droog.

Lange termijn:

Voor de lange termijn, na 24 mei,  lijkt een hogedrukgebied zich boven Scandinavië te nestelen wat een lichte oostelijk stroming bij ons op gang brengt. Als tegenhanger lijkt er echter boven centraal Europa een depressie te gaan nestelen, die weliswaar de oostelijke stroming ondersteunt, maar tegelijkertijd voor een lichte onstabiliteit lijkt te gaan zorgen. Zo’n drukverdeling levert vaak een broeierig weerbeeld op met zomerse temperaturen maar dagelijks kans op het ontstaan van onweersbuien. Dat doet mij altijd weer denken aan de ongelooflijke hoeveelheid onweersdagen in de voorzomer van 1979, toen ik honderden ontladingen tot in detail heb omschreven. Sindsdien is mijn fascinatie voor onweer ontembaar.

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling onder voorbehoud gepland zondag 19 mei  2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 877 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief