Archieven

Dit bericht is 2753 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier kunt u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland lezen. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Bloesem siert de bomen. (kersenbloesem foto G. van der Stelt)

Algemene weersituatie:

Met een voor april normale weerkaart, zien we ook het bekende aprilweer op ons afkomen. Een in eerste instantie sturende depressie bij Schotland begint vandaag aan zijn “tocht” naar de Botnische Golf en neemt hierbij een langgerekt front met zich mee. Vandaag, zaterdag, profiteren wij van het slepende en dus langzaam vooruit bewegende front in de vorm van de aanvoer van warme lucht uit het zuiden. Wanneer het front de komende nacht eenmaal over ons land is getrokken is de weg open voor een koude noordwestelijke tot noordelijke stroming. De combinatie van depressiekernen boven de Noorse Zee en hogedrukuitlopers ten westen van Ierland gaan bij ons voor een nat/koude periode zorgen. Als aan het einde van de komende week de hogedruk zich ook nog eens gaat uitbreiden naar onze omgeving ligt het gevaar van uitgebreide vorst aan de grond op de loer.

Verwachting Krimpenerwaard komende 7 dagen:

Zoals ik in mijn vorige lange termijn weerbericht van 5 april al aangaf gaat het de komende week koud worden. Vandaag hebben wij hier nog geen last van, want met alleen wat hogere bewolking kan de zon in combinatie met een zuidelijke aanvoer voor een warme dag zorgen met een maximumtemperatuur van toch weer rond de 21 graden. De enige spelbreker is ook vandaag weer de, met name in de middag, oplevende wind. Op zondag is er minder wind, waardoor de temperatuurdaling voor het gevoel iets minder zal zijn dan de werkelijke daling van 8 graden t.o.v. die van vandaag. Ook zondag blijft het droog en feitelijk is dit een voor een tijd van het jaar normale dag. Dat is dan ook wel even de laatste, want met het binnenstromen van zeer koude lucht in de hogere atmosfeer (boven 5km) gaat het buienproces maandag flink op stoom komen. Veel buien, veel wind en waterkoud bij een temperatuur van maximaal 9 graden doen we een flinke stap terug. Buien die bij verhoogde intensiteit vergezeld kunnen gaan van hagel, onweer en dinsdagochtend zelfs van natte sneeuw maken het een guur weerbeeld. Op maandag is er weinig ruimte voor de zon, maar in de loop van dinsdagmiddag kan de lucht, na het passeren van een actieve buienlijn, tijdelijk opklaren. Daar zit ook direct het gevaar in dat de temperatuur in de nacht naar woensdag vlak aan de grond tot dicht bij het vriespunt kan zakken. Woensdag hebben we slechts af te rekenen met een paar buien maar deze zijn veel minder fel als de dagen daarvoor. Donderdag en vrijdag zien we bij het passeren van een iets actiever front de buienactiviteit weer wat toenemen, maar blijft het bij regen. De temperatuur ligt maximaal net boven de 10 graden. Het volgende weekend begint een licht herstel zich af te tekenen, met in de middag temperaturen tot maximaal 13 graden. Het gevaar voor vorst aan de grond blijft op de dagen die volgen op de loer liggen.

 

 

Lange termijn:

De weerkaarten voor de lange termijn, na het volgende weekend, laten een sterke hogedrukontwikkeling boven Groenland zien met een uitloper over IJsland. Tegelijkertijd blijven depressies zich boven Scandinavië nestelen. Voor ons betekent dit indirect een instandhouding van een relatief koude luchtaanvoer. Met een aanvoer vanuit het noorden tot noordoosten zijn hoge temperaturen in de week voor Koningsdag niet mogelijk.

Volgende weerbericht, met de verdere ontwikkeling, gepland woensdag 17 april 2024.

Metingen door Meteo Krimpenerwaard. Zelf te bekijken via www.mijneigenweer.nl/meteokrimpenerwaard/

Dit bericht is 2753 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief