Archieven

Dit bericht is 861 keer gelezen

 

Wat voor weer krijgen we?

Hier leest u het actuele weerbericht voor de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. De eventueel gebruikte metingen zijn die van MeteoKrimpenerwaard, gevestigd te Stolwijk.

Bij de foto: Afgelopen donderdag was een natte dag met 18 mm regen in de Krimpenerwaard.

 

Verwachting Krimpenerwaard komende 5 dagen:

Vandaag, zaterdag 14 januari lijkt qua weerbeeld op die van gisteren. Regen, regen en nog eens regen tot in de avond met verhoogde intensiteit aan het einde van de ochtend en einde van de middag. De verwachtte aftapping in de Krimpenerwaard voor de zaterdag is 12 mm, wat 1.935.000.000 (1 miljard, 935 miljoen) liter water betekent. De wind neemt in de loop van de dag toe tot krachtig 6Bft en met name in de middag komen er bij het naderen van het koufront windstoten voor. De temperatuur ligt rond de 11 graden als maximum. Morgen zondag, moeten we het doen met een graad of 8 maximaal maar is er gelukkig ook ruimte voor een opklaring. Met name in de middag kunnen er opnieuw een aantal flinke buien ontstaan, waarbij hagel en een klap onweer mogelijk is. Het instromen van koudere lucht merken we met name op maandag, wanneer in de ochtend de eerste natte sneeuwbuien over de Krimpenerwaard trekken bij een temperatuur die tijdens buien maar net boven het vriespunt ligt. Maximaal wordt het ongeveer 3 graden bij een over het algemeen matige wind. Dinsdag liggen wij volledig in de vanuit het noorden binnen gestroomde koudere lucht, waarbij het overdag nauwelijks boven het vriespunt komt na een nacht met lichte vorst. Ook de nachten naar woensdag tot en met zaterdag geven lichte, later in de week mogelijk matige vorst, met overdag temperaturen die niet boven het vriespunt uitkomen. Hoewel de neerslagkansen niet heel groot zijn, blijft de kans op het ontstaan van een aantal buien aanwezig, waarbij het kan sneeuwen wat tot gladheid kan leiden.

Algemene weersituatie:

Een diepe depressie ten noordwesten van Ierland stuurt een aanéénschakeling van fronten op ons land af. Uit de grote wolkenpartijen die bij deze fronten horen valt veel regen. Tel daar nog eens bij op dat er een sterke wisseling is van de temperatuur op hoogte, waardoor de regenintensiteit zeer sterk is. Vanaf maandag komen wij onder invloed van een met koude lucht gevulde depressie afzakkend vanuit het noorden, die bij ons voor een “vuile winter” gaat zorgen. De term “vuil” gebruiken wij voor een niet stabiele winterbrenger die naast lagere temperaturen ook voor winterse buien kan zorgen. In de nacht komt op uitgebreide schaal nachtvorst voor en hebben zowaar een licht winterse situatie. Tegelijkertijd vormt zich boven noordwest Rusland een opbouwend hogedrukgebied wat langzaam maar zeker zijn invloed in westelijke richting uitbreidt. De verschillende modellen met de berekening voor de lange termijn zijn het niet met elkaar eens, maar met de gedachte dat koude lucht zich niet zo makkelijk laat verdrijven kan er voor de winterliefhebber iets moois ontstaan. Zeker is dit allerminst, maar in de loop van deze week lijken de “piketpalen” voor deze winter geplaatst te gaan worden.

 

Lange termijn:

De lange termijn geeft een interessante ontwikkeling, die met name wordt gevoed door een SSW (Sudden Stratopheric Warming), waarbij op hoogte in de atmosfeer een opwarming plaatsvindt van -80 naar 0 graden. Dit zorgt voor een tijdelijke verandering in het stromingspatroon op onze noorderbreedte. Dit kan de tricker zijn voor het ontstaan van een hogedrukgebied in onze omgeving die, afhankelijk van de ligging, serieus winterweer brengt. Deze ontwikkeling houd ik natuurlijk in de gaten en bericht ik via RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 861 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief