Dit bericht is 2327 keer gelezen

VLIST – De actiegroep ‘Geluidsoverlast Motorfietsen in de Krimpenerwaard’ vraagt de gemeente om in het weekend de wegen langs het riviertje de Vlist af te sluiten voor motorfietsen. Dit in de periode van begin maart tot eind september.

“We vinden het jammer dat we een dermate rigoureuze maatregel moeten nastreven, maar zien geen andere oplossing voor de overlast van de vele motorrijders die op zaterdag en zondag in groepen door het stiltegebied rijden”, legt woordvoerder Tony Hardenberg uit.

“We hopen dat door afsluiting van de route langs de Vlist het niet nodig zal zijn om ook de dorpskernen van Schoonhoven, Stolwijk en Haastrecht op zaterdag en zondagen af te sluiten voor motorfietsen. Voor de motorrijders is er een alternatief, zij kunnen over de provinciale weg van Haastrecht via Gouda, Stolwijk en Bergambacht naar Schoonhoven rijden. Ze kunnen dan zonder overlast te veroorzaken genieten van onze mooie gemeente en de prachtige stadjes bezoeken door hun motorfiets op de parkeerplaatsen buiten het centrum te parkeren en een wandeling door de stadjes te maken.”

Hardenberg stelt dat honderden motorrijders in het weekend gebruik maken van de route door Haastrecht, langs het riviertje de Vlist, naar Schoonhoven, om dan vervolgens via de Lekdijken naar het westen of oosten te gaan.

“Met de nodige geluidshinder tot gevolg. Daarbij gaat het niet alleen over decibellen. De gezondheid van bewoners komt in gevaar, de overlast is niet meer acceptabel. Elk jaar wordt de geluidsdruk groter. In de ochtend worden bewoners op dagen met mooi weer al naar van het idee dat ze ook deze dag weer binnen moeten blijven om de overlast te ontlopen.
Dit leidt tot stress, wat kan leiden tot hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen.”

Hardenberg wijst erop dat in dit stiltegebied alleen elektrische fluisterbootjes zijn toegestaan, om de stilte te bewaren. “De grenzen van de stiltegebieden zijn zo vastgesteld dat het geluid in de gebieden het grootste deel van de tijd de veertig decibel niet overstijgt. Dit is te vergelijken met het geluid van zingende vogels.”

Dit bericht is 2327 keer gelezen

Deel dit:

8 Reacties op ‘Wegen langs de Vlist afsluiten voor motorrijders’

 • Keurige motorrijders geluid is oké behalve van dat gillende kinderen op de achtergrond.

  Je
  Moet eens komen luisteren naar de wielrenners in de ochtend TEGEN TEGEN en de tractoren mogen zeker ook niet meer die maken ook veel
  geluid pfff ga op de hei wonen daar is het stil

 • Worden de omwonenden die daar met de auto door de bochten racen (gelijk als wat er op de afgesloten dijken gebeurd) ook aangepakt?
  Zo makkelijk om ALLE motorrijders weer te pakken, hoewel deze groep ook gewoon belasting betaald. Doe dán lik-op-stuk beleid, maar dan ook iedereen die zich misdraagt: auto’s, fietsers, wielrenners,motoren, zéker ook de omwonenden zélf. (denk dat die de meeste bonnen binnenkrijgen)

 • Zou erg jammer zijn.
  Ook omdat de “rustige” motorrijders er onder moeten lijden. Ik kan zo genieten van de omgeving met de max km per uur. Als ik wil racen ga ik wel op het circuit rijden.
  Gewoon lik op stuk beleid zodat de genietende rijders niet de dupe worden van onbehouwen gedrag rijders.

 • Snap het niet overlast geuidshinder
  Motoren hebben toch een uitlaat met geluidsdempers want als ze goedgekeurd zijn om op de Nederlandse weg te rijden mogen ze bepaalde geluidsnormen niet overschrijden
  Makkelijk om dan iedereen maar te verbieden ergens te rijden
  Bestaat er geen POLITIE meer of zijn die te lui om daar tegen op te treden
  Kost teveel geld zeker en levert te weinig op krijg ik nu ook een deel wegen belasting terug want ik mag straks nergens meer rijden

 • Belachelijk

 • Ook ik woon in de Vlist en ik kan me niet herinneren ooit honderden motorrijders in een weekend gezien te hebben in de jaren dat ik hier woon. Ik denk ook dat er een boel zaken bijgehaald worden die nergens op slaan.
  Als de 40 decibel dan het geluid is van zingende vogeltjes, hoe zit het dan met ronkende auto’s, schreeuwende kinderen of wielrenners?
  Ik deel de mening van Hardenberg zeker niet en ik denk meerdere mensen uit de Vlist. Maar helaas is het vaak zo dat hoe harder je schreeuwt, hoe meer je voor elkaar krijgt en dat zal in deze toch wel heel erg jammer zijn. Wat is dan het volgende waar over geklaagd gaat worden? Doe liever wat aan het fietspad tussen Vlist en Haastrecht, dat levert tenminste nog wat nuttigs op. Een veilige weg voor fietsers.

 • Overigens geeft Hardenberg nog aan dat het motorgeluid leidt tot stress, wat kan leiden tot hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen. Dat zou ook nog eens een goede reden kunnen zijn voor de, zoals Hardenberg aangeeft, honderden motorrijders per weekend die dat juist door hun hobby verminderd zien worden.

 • Zoals ik al eerder sprak
  Een eerlijke motorrijder binnen de decibelgrens met zijn eencilinder die af en toe stopt en een foto maakt van een overvliegende purperreiger wordt hier straks geweerd.
  Desondanks zal ik mij als eencilinderrijdende dokter niet verlagen tot welke vorm van discriminatie dan ooit
  Iedereen krijgt bij bij mij zijn coronatest hoeveel lawaai die ook maakt.
  Eric Oelrich huisarts Krimpenerwaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief