Archieven

Dit bericht is 718 keer gelezen

Het vertrouwen in de politiek is laag. Het onbehagen groot. Geldt ook regionaal volgens recente reacties in Het Kontakt.

De crisissenopeenstapeling werkt door in provinciaal en lokaal bestuur. Weinig oplossingsgerichte en/of efficiënte visie & daadkracht verwijten burgers onze nijvere vergadertijgers. Onomstotelijk bewezen is het falen van regeerders en verkwistingen van gemeenschapsgelden. Geldt volgens ‘local heroes’ ook voor investeringen in een nieuw gemeentehuis. Overbodige, inhoudsloze ijdeltuiterij volgens tegenstanders. Het gaat hen om de kwaliteit van dienstverlening aan de plaatselijke financierscollectiviteit. Tja, iedereen heeft liever een goede boekhouder achter een Ikeatafel als een slechte in een duur kantoor. Zo simpel is het…

Terwijl reeds luxe en (te?) grote behuizingen centraal in de kernen aanwezig zijn. Waarom worden die in sneltreinvaart afgeschreven? De mensen hebben er liever betaalbare huur- of koopwoningen voor. Kortom discutabel initiatief van ‘Less is More’. Zeker in tijden van bezuinigingen en milieu-/natuurbehoud alsmede groeimatigingen en thuiswerken mogelijk een te forse ecologische voetafdruk. Nu een verleidelijk lichtpuntje. Straks een zorgenkindje?

De teneur bij de ‘reviews’ was in het algemeen: “Ze doen maar. En alles met ons geld..!”. De essentie van hun onvrede summier verwoord:

1) “Lelijke tomatenkassen, wat een energiekostenplaatje hangt daar wel niet aan..?

2) “Wie denkt er aan mijn kinderen, de jonggehuwden die geen eigen huis kunnen bemachtigen..?

Ik pretendeer niet de wijsneus uit te hangen maar hier hebben ze toch een punt. Nieuwe generaties hebben niks. Moeten alles nog op de rit krijgen. En alle beleidsmakers willen graag aanzien. Zoals middeleeuwse kerkbesturen.

Voor sympathie en bijval moet je echt alleen voor de gemeenschap gaan. Met burgerbelangen als prioriteit. Zoals een goede dokter enkel voor zijn patiënt gaat. Het gaat om het collectieve oordeel en wensenpakket van de inwoners in een democratische rechtsstaat. Dat weegt zwaarder als het ‘Alles onder één dak’-ideaal van de enkeling. Zoals een sneller herstelplan van de Bilwijkerweg blunders als drukke verbindingsweg tussen Haastrecht-Stolwijk. Waar tweewielers en tweebeners doodsangsten uitstaan. Geld voor een apart fiets-/voetgangerspad is er niet. Te duur. Geen budget. Deze automobilistenracebaan blijft voor het sluipverkeer bestaan. Totdat…

Hét Krimpenerwaardse welbevindingsgevoel hangt grotendeels af van waar men woont. Doch allemaal zitten we eigenlijk diep verborgen in het reservaat van Randstedelijke shit. Hebben nog het geluk dat we in een landschappelijk park wonen. Waar natuur & stilte overheerst. Op de grens van blauw & groen het vee vredig graast onder vrolijk weidevogelgekwetter. De zon in sloten weerkaatst. Paradijselijk? Inderdaad! Elk strookje groen wordt gekoesterd. Werd ook door gemeenten qua milieu- & groenbeleid alsmede CO2-uitstootbesparing jarenlang van de kansel gepredikt. Daar valt een weiland volbouwen met een reeks imposante kantoorgebouwen niet onder. Aan efficiëntie, verduurzaming alsmede kosten- en energiebesparingen wordt getwijfeld. In deze glazen paleizen wordt het zomers bloedheet en ‘s winters steenkoud. Dat red je niet met een airco en CV. Dat worden hele batterijen energievreters. Alle warmte stijgt immers naar de nok. Glas laat veel door. Ook kou.

35 Miljoen gaat het kosten. Tenminste, volgens berekening. Tegen de tijd dat alle leveranciers gefactureerd hebben wordt dat met tussentijdse prijsverhogingen richting 45! Usance bij dergelijke projecten. Daar kan je heel wat goedkope huizen (zo’n 225?) voor ons nageslacht voor neerzetten…

Kortom bewoners ventileerden massaal hun grieven als ronduit schandalig.

Van de 65 die reageerden was er geen één positief. Nakend schuldgevoel? Regel dan een referendum. Kwaliteit van dienstverlening is meer dan een stapel bouwmateriaal. De mensen willen ook liever alles dichtbij hun eigen woonplaats regelen. Liefst lopend of op de fiets. Bankmedewerkers en oom agent zijn ook al verdwenen. Groei, groter en méér is uit. Zijn vieze woorden geworden. Consolideren door creatieve innovatie heeft de toekomst. Met duurzaam repareren & renoveren als eerste milieu-vereiste…

 

 

Dit bericht is 718 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief