Archieven

Dit bericht is 1172 keer gelezen

ZEVENHUIZEN – De schoonheid van de ‘Molenviergang’ kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Daarom staan ze deze week uitgebreid in de schijnwerpers. Met een draaimarathon als toetje tijdens het komende Open Monumentenweekend.

De wieken van de molens gaan zaterdag 11 september, twaalf uur lang – van 10.00 tot 22.00 uur – onafgebroken hun rondjes draaien – ‘Het moet wel waaien natuurlijk! – hoef je er bij molenaars Jan Spruit, Tineke van Tol, Jan Springer en Johan Ottevanger, geen kwartje in te gooien om hen te laten ‘leeglopen’ over hun passie: het wonen en werken op de molen. De enthousiaste verhalen – van romantiek tot dramatiek – zullen veelvuldig klinken en iedereen mag het horen. Zij worden die dag bijgestaan door hun hulpmolenaars en bestuursleden van Stichting Molenvrienden.

Passie
Dit is de uitnodiging voor alle inwoners van de regio. De molenaars merken meer aanloop en interesse dan ooit. Evenementen waren lang taboe en musea moesten hun deuren sluiten. De molens stonden intussen frank en vrij in de buitenlucht, klaar om bewonderd te worden. Ottevanger: “Onze molens mogen altijd al op veel belangstelling rekenen, maar in de coronaperiode hebben we naast locals en nieuwe inwoners uit bijvoorbeeld het Koningskwartier, ook veel mensen uit de regio en ver daarbuiten ontmoet en gesproken. Wij vertellen wel hoor, de molen is niet alleen onze woning, het is ook onze grootste passie.”

Jas
Zo leer je tijdens zo’n ontmoeting bijvoorbeeld dat ook molens een winter- en zomerjas hebben; van oktober tot mei zijn ze getooid in zware bruine winterzeilen om bestand te zijn tegen allerlei weersomstandigheden. De zomerse variant is van lichter materiaal en wit van kleur.

Boezemwater
‘Het molenborreltje’ is tijdens de draaimarathon ook verkrijgbaar bij bij de molen van Johan Ottevanger. De verkoop van boezemwater is een van de bronnen van inkomsten van de Vereniging Molenvrienden. Met met man en macht, én financiën, zetten zij zich in om de molens en bijgebouwen hun cultuurhistorische waarde te laten behouden. “Al twee jaar op rij kon het Oogstfeest door corona niet doorgaan. Jaarlijks is onze vereniging daar vertegenwoordigd, om aandacht te vragen voor ons cultureel erfgoed, maar ook voor een extra zakcentje.”

Dit bericht is 1172 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief