Archieven

Dit bericht is 800 keer gelezen

Of je nu wil of niet, we wonen in een participatiesamenleving waarin iedereen mee doet (oftewel participeert). Geleidelijk aan zijn we een samenleving geworden waarin iedereen die dat kan geacht wordt verantwoordelijkheid te nemen voor de invulling van zijn eigen leven èn voor zijn omgeving. We moeten het dus meer doen zonder hulp van de overheid; de staat zorgt niet meer automatisch voor ons en we moeten het met elkaar zien te redden.

Onze sportverenigingen, cultuurstichtingen en sociale activiteiten moeten we met elkaar aan de gang zien te houden en daarnaast moeten we steeds meer zorg en ondersteuning geven aan  de mensen om ons heen. Maar is dat niet zwemmen tegen de stroom in onze huidige samenleving? Staat het vrijwilligerswerk en het omzien naar elkaar nog wel zo hoog in het vaandel? Met alle twee-werkende-ouders, langer doorwerken, heerlijk met je camper op pad na je pensionering, familie en kinderen die elders in het land wonen en ook nog de toenemende individualisering?

Vrijwilligers overal

Want eerlijk is eerlijk; het appèl dat de (lokale) overheid of verzekeraars op de vrijwilligers – én familie – doen is groot. Vrijwilligerswerk is in alle lagen en alle sectoren doorgebroken. Zo kunnen de sportverenigingen niet meer bestaan zonder vrijwilligers in het bestuur, op het trainingsveld, bij de rijbeurten of het onderhoud en kan de zorg niet meer zonder de helpende handen van vrijwilligers of familieleden, deels van wege de financiën en deels ook vanwege een schrijnend tekort aan personeel.

Dus tijd om daar toch maar eens met elkaar bij stil te staan… wat kunnen we met de huidige én toekomstige vrijwilligers? Wat kunnen zij wel opvangen en doen, en wat niet of… hoe kan en moet het anders? Voor bestuursfuncties of voor wekelijkse ontmoetingsactiviteiten is het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. De zorg voor familieleden is soms groot. Dus… wij als samenleving, maar ook overheid en andere partners: wat gaan we daaraan doen? En als het om vrijwilligerswerk gaat – zoals deze twee zussen onlangs van vrijwilligers hoorden –  moet het vrijwilligerswerk wel vrijwilligerswerk blijven.

Een hospice voor de Krimpenerwaard

Gelukkig zien wij ook veel ‘vrijwillige slagkracht’ in de Krimpenerwaard. Een hoop inwoners zetten zich belangeloos in voor een club, voor hun buurt, voor de Krimpenerwaard. Zo ook met de nieuw op te richten hospice: een aantal zeer betrokken en actieve burgers die zich geheel vrijwillig inzetten om dit voor de Krimpenerwaard op te richten. Dat is niet ‘zomaar’ een vrijwilligersklusje. En als straks die nieuwe, mooie hospice er is dan is het zaak om ook daar weer vrijwilligers voor te vinden, die de laatste levensfase voor de persoon en zijn familie/vrienden zo fijn mogelijk maken. Deze twee zussen hopen dat er dan weer inwoners zijn die zich hiervoor willen inzetten; maar eigenlijk hebben we er ook wel vertrouwen in. En we horen u zeggen: “maar liever niet iedere week” of “ik ben ook nog elders vrijwilliger” of “ik zorg voor mijn ouders”.  Maar weet: een ieders inzet is welkom!

De realiteit

Misschien vindt u het ook lastig om structureel vrijwilligerswerk te doen; misschien moeten we met elkaar accepteren dat alles anders is dan voorheen en we op een andere manier invulling moeten geven aan vrijwilligerswerk. Maar wie weet kunnen we toch een modus vinden waarin iedereen gelukkig is: de medeburger dankzij de vrijwillige extra ondersteuning,  het hospice dat via vrijwilligers een mooie bijdrage kan leveren aan het menselijk leven, de verenigingen die op deze manier voor  ontspanning kunnen zorgen, een welzijnsorganisatie die met vrijwilligers de ondersteunende welzijnsdiensten kan blijven aanbieden of een overheid die zich toch zorgen maakt over de toenemende zorg- en (welzijns)kosten. Maar: laten we wel realistisch blijven met elkaar!!

Dus… wat kunt u bijdragen? En zullen we daar met elkaar een passende oplossing voor zoeken? Wat ons betreft: Welkom nieuwe vrijwilliger!

P.S. Kijk daarom eens op de vrijwilligersvacaturesite van onze waard: www.devrijwilligersbank.nl.

Dit bericht is 800 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief