Archieven

Dit bericht is 1514 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Verandering is dit jaar het thema van de Nationale Zilverdag die jaarlijks op 2e Pinksterdag wordt georganiseerd. Wendy van Buren, de nieuwe voorzitter van de Zilverdag, laat weten dat dit thema bewust is gekozen. De Zilverdag is al jaren min of meer hetzelfde, dit jaar wordt het anders. De verbinding tussen de Vakschool, Het Zilvermuseum en het gilde komt nog duidelijker naar voren. 

Wendy van Buren is goudsmid in Schoonhoven en woont hier al 28 jaar. Na haar tijd op de Vakschool is zij getrouwd met een Schoonhovenaar en is daarna hier blijven plakken. Zij heeft op de Vakschool de opleidingen Goudsmeden en Zilversmeden gevolgd. Toen ze 23 was, was ze klaar met de opleidingen en is ze voor een baas gaan werken als goudsmid.

Eigen atelier
In 2008 is Wendy een eigen atelier genaamd Atelier Wens gestart. Met een atelier aan huis waar ze zich met name focust op “grote” opdrachten. “In het verleden heb ik ook les en cursussen gegeven in dit atelier maar dat doe ik nu op de Vakschool. Mijn Atelier gebruik ik nu echt alleen voor “eigen” klussen”. Zo maakte Wendy in 2019 een speciale ring voor voetballer Frenkie de Jong.

Tekst gaat onder de video verder

De Vakschool
In 1998 was Wendy afgestudeerd op de Vakschool. Inmiddels is zij alweer 6 jaar terug op de Vakschool maar dan als docent. Aan zowel de MBO-leerlingen als aan cursisten geeft zij vijf dagen per week vol passie les in het vak goudsmeden. “Het over brengen van kennis die je zelf door de jaren heen hebt opgedaan is het mooiste wat er is. Veel mensen willen weer met hun handen gaan werken en iets maken of creëren. Dit is ook te zien in de aanmeldingen voor de cursussen die gegeven worden. Bij de cursussen zien we allerlei soorten mensen. Mensen die willen omscholen tot Goudsmid of mensen die het puur voor de hobby doen.”
“Het leukste aan de Vakschool is dat iedereen hier echt zichzelf mag zijn. Of je nou groen haar hebt, oranje ogen, op mannen valt, op vrouwen, op allebei of dat je jezelf identificeert als man, vrouw of geen van beide het kan allemaal op de Vakschool en iedereen accepteert elkaar.”

‘Schoonhoven gedaan’
Op veel plekken in Nederland worden cursussen Goud- of Zilversmeden aangeboden, maar de Vakschool is een branche erkende plek voor deze cursussen. Vanuit het hele land komen mensen dan ook naar Schoonhoven (of de locaties in Veghel en Arnhem) om een of meerdere van deze cursussen te volgen. ‘Ik heb Schoonhoven gedaan’ is een veel gehoorde uitspraak binnen de Goud- en Zilversmeden en betekent niets anders dan dat ze hun opleiding in Schoonhoven hebben genoten.

Goud- of Zilversmid?
Wendy heeft zelf beide opleidingen gevolgd en mag zich dus zowel goud- als zilversmid noemen, maar het verschil hierin is niet zoals veel mensen verwachten het materiaal waar mee gewerkt wordt. Het verschil zit hem in wat je maakt. Een goudsmid richt zich met name op het “kleine werk” dus sierraden. Een zilversmid maakt vooral grote kunstobjecten of gebruiksvoorwerpen zoals servies of schalen. De opleiding Goudsmeden duurt net als de opleiding Zilversmeden drie tot vier jaar. 

Zilverdag 2023
Al jaren is Wendy tijdens de Zilverdag actief als zogenaamde pleinmanager. In deze functie coördineert zij de activiteiten die op het Doelenplein gebeuren. Afgelopen jaar heeft Bir Muste aangegeven te stoppen als voorzitter en is Wendy gevraagd om dit over te nemen. 

Op maandag, 2e pinksterdag, 29 mei 2023 wordt de Zilverdag weer georganiseerd in de Schoonhovense Binnenstad. Sinds 1985 is de Zilverdag elk jaar, behalve in 2020 en 2021, georganiseerd en dat maakt dit jaar dus de 37e editie. Het thema van deze Zilverdag is Verandering. Het gaat dan niet alleen om de veranderingen in het bestuur, naast Wendy als nieuwe voorzitter is er ook een nieuwe penningmeester, maar doelt met name op het thema van de Silver Challenge en de Junior Silver Challenge.

Dit bericht is 1514 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief