Archieven

Dit bericht is 2692 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In de afgelopen jaren is de samenstelling van leerlingen op de openbare basisschool ‘De Vlieger’ enorm divers geworden. Met recht kan gesproken worden van een ‘Wereldschool’.  “Een positief punt”, volgens directrice Judith Stolk, zelf leerling geweest in hetzelfde schoolgebouw.

“Een mooie herinnering voor mij is de schoolradio: ‘Radio Komeet’ die te beluisteren was in elk klaslokaal”, vertelt Judith (42) geamuseerd.  ‘Komeet’ heette  de school voordat deze samenging met ‘De Noordster’. De nieuwe openbare basisschool  in Schoonhoven Noord werd ‘De Vlieger’. Aan maandsluitingen denkt ze met veel plezier terug. “Iedere keer mocht een andere groep een optreden verzorgen.”  Als laatste in gedachten terug noemt ze meester Bert. “Die man kon zo mooi en spannend vertellen.”

Speciaal onderwijs
Na de PABO heeft ze een opleiding gedaan voor intern begeleider. “Ik wilde altijd graag met kinderen werken, vooral om ze iets te kunnen leren”, legt Stolk uit.  Tijdens haar stage ontdekte ze veel verschillen tussen kinderen van kleinere plaatsen ten opzichte van grote steden. “In de betonbuurt in Utrecht  heb ik echt moeten leren hoe je orde moet houden en gezag hebben.  Een wereld van verschil met kinderen van een stage daarvoor in de Alblasserwaard.” Uiteindelijk heeft ze jarenlang als juf gewerkt in het speciaal onderwijs.


Muziekjuf Dieuwke Bart

Goede bezetting
Vorig jaar heeft ze het stokje overgenomen van haar  voorgangers Mireille Burema en Ilse Verweij. In plaats van les geven is het nu leiding geven en beleid maken. Haar ervaring maakt dat ze zich goed kan inleven wat er speelt en wat de behoeften zijn. “Als ik met leerkrachten in gesprek ga, dan kan ik goed luisteren en met ze meedenken om een volgende stap te zetten.  Belangrijk is om je als school te onderscheiden.  We hebben een goede bezetting en parttimers  zien elkaar minimaal een dag in de week.  Dit heeft ook voordelen voor de kinderen omdat zij alle hulp van de eigen leerkrachten krijgen.”

Wereldschool
De leerlingensamenstelling op De Vlieger bestaat uit achttien verschillende nationaliteiten. “Dat is een positief punt van onze school”, legt de bevlogen directrice uit. “Dat maakt ons een ‘wereldschool’. De samenleving bestaat ook uit een grote diversiteit. Zo leren kinderen elkaar op jonge leeftijd ‘ontdekken’ en zo met elkaar samen leven, spelen en werken. “ Als je kijkt naar de verschillen tussen de onder- en bovenbouw dan lijkt de instroom de laatste jaren iets in diversiteit af te nemen.”  Als oorzaak benoemt  ze de nieuwbouw in Schoonhoven Oost. Vanuit de wijk Noord zijn  veel gezinnen daar naar toe verhuisd

Judith tot slot: “mijn verlangen is om de diversiteit binnen De Vlieger, waar we zo trots op zijn, te behouden. We investeren om een leuke school te zijn op gebied van kunst, muziek en cultuur. Zo is er een speciale muziekjuf en heeft de school een podium voor optredens en voordrachten van leerlingen. “Hoe leuk is het om applaus te krijgen voor iets wat je goed hebt gedaan?”

Het podium waar menig optreden wordt gegeven

Dit bericht is 2692 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief