Archieven

Dit bericht is 2032 keer gelezen

SCHOONHOVEN – De herfst in aantocht betekent jaarlijks helaas een toename van het aantal woninginbraken. Wijkagenten Jan-Cees en Marjolijn delen tips en houden op dinsdag 14 september een actiedag. Samen met zo’n vijftien collega’s doorkruizen ze die dag de wijken. Doel is  om zoveel mensen te attenderen op zaken die het inbrekers gemakkelijk maakt om hun slag te slaan.

De ontmoeting voor het gesprek is op een historische plaats, in de Stadhuisstraat naast de Hoge Vierschaar. In hetzelfde pand was tot halverwege de jaren zeventig het politiebureau in gevestigd. Een lange geschiedenis gaat daaraan vooraf. Vanaf begin van de 16e eeuw deed het pand dienst als ‘Waakhuis’ . De toenmalige schutterij droeg zorg over de bevolking.

“Vorig jaar waren wij vanwege corona op zoek naar een onderkomen om veilig ons werk te doen. Via de gemeente konden we deze ruimte betrekken. Ideaal omdat we midden in het centrum zitten”, vertelt Jan-Cees van de Lustgraaf. “Pas later hoorde ik dat hier ooit het politiebureau was gevestigd. Dat wist ik niet, dat was voor mijn tijd.”

Taakverdeling
Beide wijkagenten zijn al ruim anderhalf jaar een bekende verschijning in de Zilverstad. Regelmatig fietsen ze door de stad om burgers te helpen, informatie te geven en op te treden wanneer noodzakelijk. Op deze manier is het laagdrempelig om contact te leggen. Door reorganisaties is de politie in de Krimpenerwaard gecentraliseerd in Bergambacht. Een locatie zoals in de Stadhuisstraat bied volgens het politiekoppel veel voordelen en wat hun betreft blijft dit zo. Dichter op de mensen, sneller op plaats van delict en de mogelijkheid om mensen te ontvangen.

“Marjolijn Horsten is eerste contactpersoon voor de scholen, zelf ben ik aanspreekpunt voor horeca en ondernemingen. We houden spreekuren, zijn regelmatig op de markt te vinden en geven voorlichting aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Voor alle andere taken zijn we een team en doen we zoveel mogelijk samen”, licht Van de Lustgraaf toe.

Toename woninginbraken
Met de komst van het najaar, -‘de donkere dagen’- neemt het aantal inbraken toe. “Als het ‘s avonds weer vroeg donker is, dan zien we verschuivingen in de tijden dat het dievengilde actief is. Dan vinden inbraken ook einde middag en vroeg in de avond plaats. Mensen zijn nog niet thuis van het werk en de woning is donker. Inbrekers zien dan dat de woning verlaten is en slaan hun slag”, legt Jan-Cees uit. ”

Helaas is er een landelijke tendens dat ook steeds vaker ouderen het slachtoffer zijn. Denk aan het binnendringen van de woning door een babbeltruc. Deze groep mensen hebben nog de tijd meegemaakt van ‘touwtje uit de deur’. Helaas kan dit niet meer tegenwoordig.”

Preventietips
“Denk niet, het overkomt mij niet”, benadrukt de sympathieke wijkagent. “We merken dat het veel impact geeft op het slachtoffer. Daarom willen wij graag zoveel mensen daarvoor beschermen.” De volgende drie preventietips wil hij graag delen:

  1. Zorg vol voldoende licht en zet geen kostbare spullen in het zicht
  2. Goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren
  3. Doe altijd de deur op slot bij het verlaten van de woning

Actie
Dinsdag 14 september zullen de wijkagenten met hulp van zo’n vijftien collega’s de wijken ingaan om iedereen bewust te maken van het gevaar op inbraak. “Wij willen de bewoners wijzen op plekken of punten in en rondom de woning die het inbrekers makkelijk maakt.” Als voorbeeld geeft Jan-Cees een plat dak van een aanbouw waar een paar klikobakken voor staan. “Dan zijn ze zo op het dak en kunnen via een slaapkamerraam naar binnen komen.”

Ook benoemt hij het niet op slot zetten van auto’s. “Meer dan eens bevinden zich in het voertuig waardevolle spullen die vervolgens op een makkelijke manier ontvreemd kunnen worden. Het klinkt allemaal zo simpel maar de praktijk blijkt toch anders en weerbarstiger. Vandaar de extra actie van komende dinsdag.”

Jan-Cees en Marjolijn waren zaterdag in de uitzending op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Wijkagenten Jan-Cees van de Lustgraaf en Marjolijn Horsten

Dit bericht is 2032 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief