Dit bericht is 1763 keer gelezen
KRIMPENERWAARD – Luisteraars naar het Groot Dictee der Nederlandse taal op NPO Radio 1 werden zaterdagmorgen niet alleen op de hoogte gehouden door Frits Spits, die vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen het programma presenteerde, maar ook door verslaggever Marc-Robin Visscher die voor de gelegenheid was afgereisd naar het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.
Met enige regelmaat onderbrak Marc-Robin de woorden van Spits om de mensen in het land te vertellen wat zich in Krimpen aan de Lek afspeelde. “Heel tof natuurlijk”, vond Miriam Nahon van de bibliotheek Krimpenerwaard die mede verantwoordelijk was voor de organisatie van het evenement.
“Wie de radio aanzet kan natuurlijk thuis meedoen aan het Groot Dictee, maar het is nog leuker om hier aan te schuiven. Want ook hier liggen voor de deelnemers die de minste fouten maken leuke prijzen klaar.”
21 deelnemers uit de Krimpenerwaard en van daarbuiten kwamen naar de theaterzaal van het Cultuurhuis. Namens het gemeentebestuur was wethouder Leon de Wit er ook weer bij en hij ging dit keer niet met de poedelprijs naar huis.
Via een groot scherm zagen en hoorden de deelnemers hoe voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet de door taalkundige Wim Daniëls geschreven tekst luid en duidelijk dicteerde. Ze schreven ijverig mee en worstelden soms met de spelling. Er werd zowel in Nijmegen als in Krimpen aan de Lek flink nagedacht over woorden als annalen, vaxers of vaccinatierace.
In Nijmegen ging Suzanne Voets er met de hoofdprijs vandoor. De 20-jarige studente Nederlandse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen maakte slechts drie fouten en was daarmee de beste in een gezelschap van twintig luisteraars naar het radioprogramma De Taalstaat en twintig prominenten. Cabaretier Pieter Derks werd tweede met vijf fouten.
Met vier fouten zat Frans van Bessien daar in Krimpen aan de Lek precies tussenin. En laat dat nu net de enige Vlaming zijn in het gezelschap. Frans komt uit Gent en vond het leuk om in Krimpen mee te doen. Hij liet de andere deelnemers ruimschoots achter zich. Onder hen Kees van den Brink uit Krimpen aan den IJssel met niet meer dan negen fouten en André Mahindre Sing die 44 fouten liet noteren en daarmee de poedelprijs won. De overige deelnemers zaten er ergens tussenin.
Onder hen de pas elfjarige Marit Nobel die 25 fouten maakte. Een knappe prestatie maar dat heeft ze niet van een vreemde. Haar moeder Annemarie Nobel won in 2019 en was tijdens deze editie voorzitter van de jury.
Na afloop praatten de aanwezigen nog lang na over hun eigen taalvaardigheid en die van de andere deelnemers. Over één ding waren ze het wel eens: “Het was pittig maar voor herhaling vatbaar!”
Dit bericht is 1763 keer gelezen
Recente reacties