Archieven

Dit bericht is 760 keer gelezen


SCHOONHOVEN- Afgelopen donderdag hebben burgemeester Hans Beenakker en wethouder Wisja Pannekoek op twee plaatsen bij woonhuizen in Schoonhoven zeven Stolpersteine onthuld. Stolpersteine, ook wel Struikelstenen genoemd, zijn kleine gedenkstenen die door heel Europa geplaatst worden voor voormalige woningen van Joodse- Sinti- en Roma slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vijf Stolpersteine zijn geplaatst bij een woning aan de Albrecht Beijlinggracht 24, twee bij het adres Dam 5. Op de kop van de betonnen steentjes van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.

Behalve de burgemeester en wethouder waren ook nabestaanden, raads- en commissieleden en scholieren bij de ceremonie aanwezig. Voormalig fractievoorzitter van Gemeente Belang Schoonhoven, Pieter Heerens en Stadshistoricus en oud-beroepsmilitair Ad de Vaal gingen in de op de geschiedenis van de Stolpersteine en de voormalige bewoners van de huizen.

Nabestaande Ronald Hijman Dwinger las het fragment ‘Francien en Hijman’voor uit het boek De Joodse Bruiloft (Auke Zeldenrust). Polderdichter Jorris Hoste droeg een gedicht voor, dat hij speciaal voor deze gelegenheid had geschreven.

De dag vóór de onthulling was de internationaal voorzitter van de Stichting Stolpersteine, Gunter Demnig (76) speciaal naar Schoonhoven gekomen om de stenen te plaatsen. Deze beeldend kunstenaar is de grondlegger van de Stolpersteine en reist al jaren door heel Europa om de gedenksteentjes eigenhandig in te metselen. Gunter Demnig heeft zo in totaal al 31 landen aangedaan en 1500 Stolpersteine gelegd.

Dit bericht is 760 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief