Archieven

Dit bericht is 1732 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – Op een hotelschip dat vermoedelijk wordt afgemeerd aan de noordwestelijke kant van de Sliksloothaven in Krimpen aan den IJssel worden binnenkort zeventig vluchtelingen uit Afghanistan tijdelijk gehuisvest. Zij kunnen vanwege plaatsgebrek niet terecht in de bestaande Nederlandse asielzoekerscentra (AZC’s).

Door een tekort aan huisvesting voor statushouders (asielzoekers met een vergunning voor verblijf) zitten de AZC’s overvol en kunnen nieuwe vluchtelingen niet goed worden opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt daarom naar alternatieven. Steeds meer gemeenten in Nederland bieden op dit moment hulp om dit nijpende tekort aan opvangplekken te overbruggen. Burgemeester Martijn Vroom: “Wij willen met name een bijdrage leveren aan de mogelijkheid om Afghanen in Nederland goed te verwelkomen. Zij hebben een bijdrage geleverd aan de internationale vredesmissie. Hierdoor zijn ze in hun eigen land niet meer veilig. Wij vinden het belangrijk dat het COA deze Afghanen goed kan opvangen.”

De gemeente Krimpen aan den IJssel hield maandag een inloopavond om omwonenden te informeren over de tijdelijke noodopvang van de vluchtelingen. Volgens Vroom verliep deze in een positieve sfeer. “Inwoners deelden hun zorgen en kwamen hun sympathie brengen. Ook boden ze aan om asielzoekers te helpen en wegwijs te maken. Een aantal mensen kwam met suggesties en tips, waar we ons voordeel mee doen. Zo vangen we als gemeenschap deze vluchtelingen voor acht weken zo goed mogelijk op.”

Vroom heeft van het COA vernomen dat er na deze periode weer voldoende plekken beschikbaar zijn. “Langere tijdelijke opvang is volgens het COA dus niet nodig. Als gemeente voldoen we dit jaar aan de taakstelling voor de huisvesting van statushouders en stellen geen extra woningen beschikbaar voor statushouders.”

Het is nog niet exact bekend wanneer het schip aanmeert. Het COA bereidt samen met de gemeente de opvang voor. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bemanning/beveiliging, stroom, medische zorg en maaltijdverzorging. Daarna kan de opvang pas starten. Vroom: “Wanneer dit gebeurt weten we nu nog niet. Zodra dit bekend is, laten we dit via de gemeentelijke website en onze andere communicatiekanalen weten.”

Dit bericht is 1732 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief