Archieven

Dit bericht is 796 keer gelezen

SCHOONHOVEN- Tijdens de expositie Lot uit de Loterij in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven organiseerde het museum ook een eigen echte loterij. Afgelopen donderdag is het winnende lot getrokken door de notaris. De hoofdprijs; een zilveren schaal van de topsmeden Thalen & Thalen met gedicht van Polderdichter Jorris Hoste erin verwerkt. Naast de zilveren schaal zijn er ook 125 winnaars getrokken. Zij wonnen allen een van de antieke zilveren lepeltjes. 

De loterij volgde zoveel mogelijk de tradities van de 16e en 17e eeuw, toen de loterijen ontstonden in de Nederlanden. Men haalde geld op voor het goede doel en de prijzen waren van zilver. Ook nu was er een goed doel verbonden aan de loterij, namelijk PostCovidNL. Joris van Caulil, van PostCovidNL, nam namens het goede een cheque in ontvangst van €4948,25.

De hoofdprijswinnaar gaat er vandoor met een unieke zilveren schaal gemaakt door de zilversmeden Rob en Jaap Thalen.
“Wij hebben de schaal ontworpen vanuit een midden met wilde plooien, hoogten en diepten en ogenschijnlijk oncontroleerbare lijnen, om dan naar de randen toe steeds fijnere oppervlaktestructuren te krijgen die eindigen in een gedicht.”

Tekst gaat verder onder foto

De schaal is gemaakt van een kilo puur zilver. De winnaar van de schaal kan ervoor kiezen om de schaal te laten verkleuren in het bijzondere patina van bruine en blauwpaarse tinten dat zo specifiek is voor fijn zilver, of hem juist te poetsen. Polderdichter van de Krimpenerwaard Jorris Hoste maakte een mooi gedicht voor in de schaal.

“Omdat een schaal rond is, heb ik een cirkelvormige tekst bedacht die eindeloos doorgelezen kan worden. Ik denk dat dat past bij long covid, dat ook maar door blijft gaan terwijl je wilt dat het ophoudt. De tekst zelf biedt een sprankje hoop aan wie in die situatie zit”, laat polderdichter Jorris Hoste weten. Het gedicht luidt: ‘Het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt nooit op te houden maar het is niet wat het lijkt..’

‘Tientjes’
Directeur Marcel Teheux hoopt stiekem op een schenking van de schaal aan het museum door de winnaar. “Het doet natuurlijk een klein beetje pijn dat deze prachtige schaal ons gaat verlaten. Wie weet doneert de nieuwe eigenaar wel de schaal in de toekomst of mogen we hem in bruikleen tonen aan het publiek. Er zit immers nu al een bijzondere geschiedenis aan de schaal vast.”

Bij de loterijen van vroeger kon men zilveren lepels winnen, de ‘tientjes’ prijzen van toen. De lepels waren populair en vaak stonden er afbeeldingen van historische gebeurtenissen of figuren op. Maar het zilver vormde ook een appeltje voor de dorst in slechte tijden. Zilver had immers een redelijk vaste waarde en je kon het verkopen in tijden van nood. Tijdens het trekken werden proosjes ofwel gedichtjes voorgelezen, die de bezoekers tijdens de expositie hebben gemaakt.

Geld voor het goede doel
Van oorsprong werd een loterij georganiseerd naar aanleiding van een ramp. Dit kon bijvoorbeeld een grote stadsbrand zijn. Een recente ‘ramp’ die plaatsvond in Nederland was de coronapandemie. Dit inspireerde het Zilvermuseum om geld op te halen voor mensen die nog dagelijks hinder ondervinden van een coronabesmetting. PostCovidNL is de patiëntenorganisatie voor iedereen met langdurige klachten na corona – onderdeel van Longfonds.

Zij zetten zich in voor betrouwbare informatie en advies, contact met lotgenoten en belangenbehartiging. Joris van Caulil die de cheque in ontvangst nam namens PostCovidNL kan spreken uit ervaring; hij weet nooit van tevoren of hij genoeg energie heeft voor activiteiten. De gevolgen van corona ervaart hij nog dagelijks.

Tekst gaat verder onder foto

De expositie Lot uit de Loterij wordt met de trekking van de prijzen ook afgesloten, het publiek kan nog t/m zondag 24 september de schaal bewonderen en de geschiedenis van de loterijen verkennen.

“Deze expositie gaat de boeken in als de best bezochte expositie van het Zilvermuseum ooit, meer dan 20.000 mensen kwamen erop af. We hopen dat de volgende expositie die vanaf 12 oktober te zien is over het tafelzilver van Nederlandse beroemdste kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller net zoveel enthousiaste bezoekers trekt”, aldus Marcel Teheux.

Alle deelnemers kunnen op de website www.zilvermuseum.nl de winnende lotnummers zien.

Dit bericht is 796 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief