Archieven

Dit bericht is 850 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Afgelopen donderdag heeft wethouder Bert Bening de nieuwe expositie ‘Geheim van de Smid’ geopend in het Zilvermuseum. Het museum viert hiermee dat de deur weer open mag voor het publiek na zes weken lockdown. Behalve dat de bezoeker op zoek kan naar het Geheim van de Smid, zijn er maar liefst drie andere nieuwe exposities met bijzondere nationale en internationale zilveren objecten.

Hoe maakt een goud- of zilversmid bepaalde objecten? Nog steeds vragen kunst- en zilverexperts zich dat regelmatig af. “Bij de expositie ‘Geheim van de Smid’ wordt er een tipje van de sluier opgelicht”, geeft museumdirecteur Marcel Teheux aan “De bezoeker ontdekt het verhaal achter verschillende pronkstukken en de technieken of gereedschappen waarmee ze gemaakt zijn. Want bij elke techniek hoort heel specifiek gereedschap.”

Geheim van de Smid
Vervolgens: “Soms zijn dit ‘geheimen’ uit een ver verleden, zoals de filigrain-techniek waar edelsmid Cor Kuijf uit Schoonhoven meester in is. Hij is de dertiende generatie in zijn familie die deze kennis en kunde machtig is. Cor is zelf ook regelmatig aanwezig in het museum om te demonstreren hoe hij de beroemde Zeeuwse knopen maakt.”

Een uniek object dat slechts de komende drie maanden te zien is in het museum in de Zilverstad is de bokaal van de Winterkoningin, gemaakt door Hans Coenraet Breghtel in 1641. Teheux: “Het vakmanschap op gebied van drijven en ciseleren straalt ervan af. Met een indrukwekkende hoogte van 73 cm is de bokaal (in bruikleen van de Lakenhal) niet te missen.”

Andere exposities 
Naast Strings Attached met hedendaagse draadkunst van Maja Houtman en Kortenhorst pronkt de fraaie zilveren Frozen Morning Light van de Belgische smeden Thalen & Thalen. Teheux: “Loop eromheen en ervaar de opkomst van de zon in een winters sneeuwlandschap. We bieden ook een podium voor jong talent. Bij de Meesterstukken van de Vakschool krijg je een indruk van het werk van startende smeden. In de smederij in het museum kun je de smid letterlijk op de vingers kijken. Gaat het daarna kriebelen om het zelf ook eens te proberen? Dan kan je een workshop Draad of Ajour Zagen boeken. Er volgen gedurende het jaar nog meer activiteiten voor jong en oud.”

Foto: Rob Glastra

Dit bericht is 850 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief