Archieven

Dit bericht is 1204 keer gelezen

GOUDERAK – Vijftien jaar lang was Elisabeth van Zijl lid van de gemeenteraad in haar woonplaats. Eerst in de gemeente Ouderkerk, waar de kern Gouderak deel van uitmaakte en na de gemeentelijke herindeling in de gemeente Krimpenerwaard. “Dat was wel een enorme verandering”, blikt ze terug. De gemeenteraad werd een stuk groter en de leden hadden niet alleen een verschillende politieke achtergrond, maar kwamen ook nog eens uit voormalige gemeenten met een zeer uiteenlopende culturele en sociale historie.

Het lukte Elisabeth van Zijl prima haar weg te vinden in de nieuwe situatie. Ze vindt het belangrijk samen te werken, verbindingen te leggen en relaties aan te gaan met anderen van welke signatuur dan ook. “Dat is gelukt”, stelt ze tevreden vast. “Door me te verdiepen in de motieven van anderen ben ik er meestal wel in geslaagd begrip op te brengen voor de mening van anderen, ook als die niet strookte met de mijne.”

Commissie Van Zijl
In de gemeenteraad maakte zij deel uit van de fractie van de ChristenUnie die al twee termijnen lid is van de coalitie en een wethouder levert in de persoon van Jan Vente. Binnen de fractie beheerde Elisabeth de portefeuille ‘levende have’ hetgeen tot gevolg had dat ze zich onder meer bezig hield met aangelegenheden betreffende kwetsbare groepen in de samenleving, met jeugd, met landbouw en met natuurbeheer. Zowel in de raad van Ouderkerk als in de raad van Krimpenerwaard was zij betrokken bij de ontwikkelingen rondom het veenweidepact, waar zij zich hard maakte voor de belangen van de agrariërs in dat gebied. Geruime tijd was zij voorzitter van een commissie binnen de raad die haar naam droeg en zich boog over het onderwerp bestuurlijke vernieuwing.

Zonnetje
Elisabeth van Zijl voelde zich binnen de gemeenteraad van Krimpenerwaard als een vis in het water en werd vorig jaar nog tot het ‘zonnetje van de raad’ benoemd. Een eretitel! Toch besloot ze het einde van haar tweede raadstermijn binnen de nieuwe gemeente niet af te wachten en nu al te vertrekken. Het vele werk dat het lidmaatschap van een gemeenteraad met zich meebrengt was niet meer te combineren met haar eigen activiteiten.

In haar praktijk Vrij om te leven coacht en begeleidt zij vanuit haar christelijke levensovertuiging mensen die kampen met een eetstoornis zoals anorexia of boulimia. Dat doet ze onder meer door cliënten individuele therapeutische behandelingen te geven, groepsgesprekken te voeren en workshops te organiseren. De Stichting Vrij om te leven werd vorig jaar opgericht om de activiteiten verder uit te breiden. Onder meer door een Leer- en Leefhuis in te richten waarin cliënten langere tijd kunnen worden opgevangen.

Het was geen gemakkelijk besluit, maar ze koos voor haar praktijk en zei het raadslidmaatschap vaarwel. Tijdens haar laatste raadsvergadering waren er veel waarderende woorden en verraste burgemeester Cazemier haar met een Koninklijke onderscheiding. Vanwege haar inzet gedurende vijftien jaar had het Zijne Majesteit behaagd haar te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Haar zetel in de raad werd ingenomen door Cor Slob, eveneens namens de ChristenUnie.

“Voorlopig ga ik me volledig bezig houden met Vrij om te leven, maar er komt vast wel een moment waarop ik in mijn dorp weer iets nieuws ga doen”, belooft Elisabeth.

Dit bericht is 1204 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief