Archieven

Dit bericht is 2069 keer gelezen

KRIMPENERWAARD- Op dinsdag 26 september vond de zorgboerderijroute plaats in de Krimpenerwaard. Verscheidene zorgboerderijen openden hun deuren voor het publiek. Zo kon men een kijkje nemen en ervaren wat dagbesteding en dagopvang nu precies inhoudt op deze boerderijen. Wij gingen op bezoek bij twee boerderijen.

De eerste boerderij die wij bezoeken is Both Boerenzorg. “Wij zorgen hier met mensen met een zorgvraag voor de dieren en planten op de boerderij”, vertelt Nicolien Both-De Jong oprichter en mede-eigenaar van Both Boerenzorg. Both Boerenzorg heeft drie locaties, wij bezochten de boerderij in Berkenwoude. Daarnaast is er ook een locatie in Lopik en Ouderkerk aan den IJssel.

“Wij bieden op onze locatie in Ouderkerk aan den IJssel twee dagen in de week dagbesteding voor een kleine groep. Op de locatie in Berkenwoude, waar we nu zijn, bieden we zes dagen in de week dagbesteding. Maandag tot en met vrijdag voor iedereen die niet op school zit en zaterdag en woensdagmiddag voor degene die wel op school zitten. Daarnaast hebben wij ook van maandag tot en met donderdag buitenschoolse opvang voor kindjes uit het speciaal onderwijs”, legt Nicolien uit.

Op de locatie in Lopik biedt Both Boerenzorg naast dagbesteding op de boerderij ook dagbesteding in het TheeHuis aan. En is er ook de mogelijkheid voor logeren voor kinderen en wonen voor mensen vanaf 18 jaar.

Tekst gaat verder onder fotoFoto: Nicolien Both- De Jong, Colinda Both- De Vries

Buitengewoon onderwijs
“Mensen helpen hier mee in de tuin en bij de dieren. Dat kan in de breedste zin van het woord. Er kan worden geholpen bij het verzorgen van de dieren zoals melk geven aan de kalfjes, gras weghalen, nieuw eten neerleggen voor de dieren, hokken uitmesten, met de pony’s wandelen, de pony’s poetsen en de vacht netjes maken”, legt Nicolien uit.

Na de herfstvakantie is er nog iets wat Both Boerenzorg gaat aanbieden. “Dan gaan we starten, in samenwerking met een school uit de regio, met buitengewoon onderwijs voor kindjes die uitvallen in het speciaal onderwijs. Ze krijgen drie dagen in de week school op deze boerderij. Dat is een combinatie van zorg en onderwijs”, aldus Nicolien.

Ouderen
De tweede boerderij die we bezoeken is Zorgboerderij Benedenberg in Bergambacht. “Wij zijn een zorgboerderij voor ouderen”, vertelt oprichter Martina Meerkerk. “Wat wij heel fijn vinden is dat we hier de mogelijkheid hebben om te bewegen met ouderen. Dat is het voornaamste. We vinden het heel gezellig met elkaar om koffie te drinken met elkaar, maar een beetje beweging is toch heel goed voor iedereen.”

“Doordat het gezellig is met allemaal ouderen bij elkaar, is het ook gezellig om met zijn allen een stukje te wandelen.” Er kan gewandeld worden naar bijvoorbeeld de dieren op de boerderij. “Die vinden het ook prettig als er iemand komt. We geven ze dan gelijk schoon water en halen eieren. Ook nemen we tijdens de wandeling een kijkje in de moestuinen of er nog iets is wat geoogst kan worden. Er is dus ook een doel om te wandelen”, legt Martina uit.

Tekst gaat verder onder fotoFoto: Martina Meerkerk

Stap zetten
In juli 2021 is Martina begonnen met de zorgboerderij. “Ik heb altijd in de zorg gewerkt, maar op een gegeven moment kon dat vanwege de boerderij niet meer. Toen ik een tijdje thuis op de boerderij werkte dacht ik: ‘hier moet iets bij.’ Zo is eigenlijk de zorgboerderij ontstaan. Om een plek te zijn waar ook zorg gegeven kan worden. Ik heb nog geen dag spijt hiervan.”

Martina vertelt dat het een hele stap is voor ouderen om naar een zorgboerderij te gaan. “Je denkt er niet snel aan om naar een zorgboerderij te gaan, maar als je die stap wél maakt denk ik dat het juist verassend fijn is voor de ouderen. Je moet uit die stoel zien te komen om verder te kunnen. De wereld wordt steeds kleiner als we ouder worden en dit is toch een plek waar je rust vindt en het gezellig is. Dat maakt die wereld toch weer iets groter”, aldus Martina.

Bekijk de hele reportage met interviews in de video bovenaan het artikel

Dit bericht is 2069 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief