Archieven

Dit bericht is 3611 keer gelezen

HAASTRECHT- De gemeente Krimpenerwaard wil 80 gevluchte kinderen opvangen in het klooster in Haastrecht. Iets waar niet iedereen het mee eens is. Het dorp is verdeeld over de kwestie. Tegenstanders maken zich kenbaar met diverse protestdoeken rondom het klooster. 

Het gaat om een groep van 80 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. “Zij zijn zonder ouders gevlucht en er is op dit moment geen plek voor hen in de azc’s. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar oud. Zij komen voornamelijk uit Syrië”, meldt de gemeente Krimpenerwaard. Er zijn ook enkele kinderen uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Zij zijn gevlucht uit oorlogsgebied of uit een land waar onderdrukking plaatsvindt. Het zal gaan om een opvang van drie jaar.

Omwonende maken zich zorgen. “Ik ben er niet gerust op dat de gemeente onze veiligheid, maar ook de veiligheid van de jongeren hier kan waarborgen”, zegt Ingrid Wit, een bezorgde omwonende. “Het zijn niet 80 gevluchte kinderen, het zijn 80 gevluchte jongeren. Vaak moet de leeftijd worden geschat door het COA, omdat ze hun identiteitspapieren weggooien. Heel veel jongeren van 14 jaar zal je hier denk ik niet zien”, zegt Wit.

Tekst gaat verder onder foto 

Opvang
Het Klooster wordt momenteel geschikt gemaakt voor de opvang van kinderen. “We verwachten dat de overlast van deze werkzaamheden beperkt blijft. Aan het einde van de zomer zijn de werkzaamheden afgerond en komen de kinderen naar onze gemeente”, liet de gemeente Krimpenerwaard eerder al weten.

“Er zijn veel vluchtelingen in Nederland. Zij kunnen op dit moment niet allemaal worden opgevangen. Dat zorgt voor soms schrijnende situaties. De landelijke overheid staat voor een grote opgave. In onze regio zijn afspraken gemaakt over hoe we willen omgaan met de opgave vanuit het Rijk. Wij nemen als gemeente onze verantwoordelijkheid en dragen op deze manier bij aan de oplossing van de landelijke opvangcrisis”, zegt burgemeester Bouvy-Koene.

Zorgen
Omwonende maken zich om meerdere redenen zorgen. Wit: “De begeleiding is nog een groot vraagteken, die mensen moeten nog gevonden worden. In de jeugdzorg en sowieso in de zorg is er veel behoefte aan mensen. Je kunt niet zomaar een blik opentrekken. De school in Gouda waar ze naartoe zouden moeten die zit vol. En ook het lerarentekort werkt hier niet aan mee.”

“En dan de veiligheid er komt één beveiliger, misschien twee, hooguit een keer drie om 80 kinderen én deze buurt te beschermen. Wij hebben een wijkagent en die zien we eigenlijk nooit. Die man werkt 36 uur en als hij niet werkt dan hebben we niemand. Dus ik weet niet goed hoe ze dat gaan oplossen.”

Tekst gaat verder onder foto

Locatie
“Qua locatie is het klooster een prachtige plek om mensen neer te zetten, maar er is voor de rest niks te doen. Het eerste dorp is een kilometer of twee verderop en als je dat lopend moet doen ben je zo een half uur bezig”, vervolgt Wit.

Volgens de gemeente is het gebouw heel geschikt, omdat er al mensen woonden en daarom zijn er weinig aanpassingen nodig. “De uitvoering van de toekomstige plannen voor Het Klooster gaan tijdens de opvangperiode door. Er ontstaat dus geen vertraging”, aldus de gemeente.

Die toekomstige plannen gaan over een woon-zorgcomplex voor ouderen. Volgens de gemeente zal dat er zonder vertraging komen, maar Wit denkt daar anders over. “Je kan niet gaan verbouwen zolang er nog mensen in het gebouw zitten, dus over drie jaar wordt best een lastig verhaal.”

Jeugdvereniging
Nog een onderdeel van het klooster is de jeugdvereniging Gabriël. “Dat is een hele leuke jeugdvereniging voor jongeren uit Haastrecht en omgeving.” Als je vijf jaar bent mag je bij de club. “Een avond in de week hebben ze clubavond en dan doen ze allemaal leuke dingen. Het is natuurlijk ook een fantastisch speelveld en ze zijn vooral buiten bezig.”

Ze doen ook maatschappelijke dingen zoals bijvoorbeeld Jantje Beton om de club een warm hart toe te dragen. “Ze hebben een hele week kamp, wat echt leuk is. En iedere week hebben ze dus heel veel pret met elkaar en dat was wel een van de dingen die de paters wel heel belangrijk vonden. Als deze jongeren straks hier zitten is de club dan ook nog wel rendabel? Durven de mensen hun kinderen hier dan nog naartoe te sturen? Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als dat voorbij zal gaan”, aldus Wit.

Momenteel is de gemeente in overleg met de COA voor meer duidelijk te kunnen geven omtrent de opvang

Dit bericht is 3611 keer gelezen

Deel dit:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief