Archieven

Dit bericht is 2664 keer gelezen

Zuid-Hollands Landschap Veenweiden. Gestolen gereedschap

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL – Uit de werkschuur van het Zuid-Hollands Landschap aan de Schaapjeszijde bij Ouderkerk aan den IJssel is afgelopen weekend voor tienduizenden euro’s aan gereedschap gestolen. “Dit is echt even schrikken”, zegt boswachter Gerard Dekker. “We zijn alles kwijt. We zijn nu echt helemaal vleugellam.”

Dekker ontdekte maandagochtend de diefstal, al had hij dat niet gelijk in de gaten. “Eerst had ik nog niet door dat er was ingebroken”, zegt de nog altijd aangeslagen boswachter. “Pas toen ik de werkschuur opende zag ik gelijk dat er geen booimaaier meer achter de deur hing.”

De boswachter ging daarop direct in de werkplaats kijken. Ook daar was er van alles weg. En ook in de loods aan de andere kant van het terrein zijn de inbrekers geweest. “Alle kettingzagen waren weg. Toen wist ik dat er een inbraak was geweest en we alles kwijt waren.”

Werk komt deels stil te liggen
De schade is enorm. “Er is ontzettend veel gereedschap en materieel gestolen. We denken voor vele tienduizenden euro’s. Hierbij moet je denken aan bosmaaiers, cirkelzagen, accutollen, maar ook de accu’s zelf. Het is echt waardeloos dat dit gebeurd is en we balen er ontzettend van”, vertelt Joosje Bellwinkel, Boswachter Communicatie Veenweiden Zuid-Hollands Landschap.

“Het is flink waardeloos, want het betekent ook dat ons werk nu deels stil komt te liggen. Veel van het gestolen materieel hebben we natuurlijk nodig om ons werk te kunnen doen. Dus dat betekent voor sommige klussen dat we misschien wel weken vertraging oplopen.”

Meerdere daders
Maandag is er door het Zuid-Hollands Landschap aangifte gedaan bij de politie. Zij is inmiddels bezig met onderzoek naar de zaak. “We hebben het vermoeden dat het gebeurd is in de nacht van zondag op maandag”, vertelt Isaura Heidbuurt van de politie Krimpenerwaard. “De voetsporen waren maandag namelijk nog duidelijk zichtbaar.”

De politie gaat er vanuit dat er meerdere daders bij de inbraak betrokken zijn geweest. “Het was gesloten, dus ze moeten over het hek zijn geklommen”, legt Heidbuurt uit. “De spullen zijn waarschijnlijk met een kruiwagen naar het hek gebracht om daarvandaan alles over het hek te hevelen. Ze hebben zelfs geprobeerd om spullen over de sloot te gooien, waarbij er ook gereedschap in het water is beland.”

Ook vrijwilligers gedupeerd
Niet alleen de boswachters zijn de dupe van de inbraak. Ook de vrijwilligers die veel natuurprojecten doen, worden hier volgens Bellwinkel door geraakt. “Onze vrijwilligers kunnen hun eigen natuurprojecten hierdoor niet oppakken voor de komende weken.”

De komende weken worden gebruikt om te inventariseren wat er allemaal precies weg is en wat de gevolgen op de lange termijn zullen zijn. “We verwachten wel dat we weken vertraging oplopen hierdoor. En we moeten kijken hoe we zo snel mogelijk gereedschap en materieel weer terug kunnen krijgen. Het is echt een enorme domper en we zijn echt flink van slag”, aldus Bellwinkel.

Nieuwe apparatuur
Extra zuur is het feit dat veel van het gestolen gereedschap gloednieuw is. “We hebben in december juist veel nieuw gereedschap aangeschaft. Vooral veel accu-apparatuur hebben wij nieuw gekocht. We werken vaak midden in het veld en dan hebben we geen stroom, dus dan is het handig om met apparatuur met accu’s te werken”, legt Dekker uit.

“We hadden wel iets hiervan, maar om daar echt een slag mee te slaan, hadden we net in december veel nieuw materiaal gekocht. Boor- en slijptollen om met dezelfde accu’s aan de slag te kunnen. We zijn gewoon vleugellam doordat we alles kwijt zijn”, vervolgt Dekker.

Politie zoekt getuigen
Zuid-Hollands Landschap werkt samen met de politie om zo snel mogelijk de daders op te sporen. “Als er mensen zijn die in het weekend van 7 op 8 januari iets hebben gezien hebben of over camerabeelden beschikken aan de Schaapjeszijde zowel richting Gouderak, Ouderkerk aan den IJssel als richting Berkenwoude, dan zou het heel fijn zijn als zij contact opnemen met de politie”, roept het Zuid-Hollands Landschap op.

Ook de politie doet een oproep: “‘Heeft u iets gehoord of gezien? Laat het dan aan ons weten. Dat kan via 0900-8844, maar ook via onze Social Media kanalen zoals Facebook en Instagram of meldt het bij uw wijkagent. En u kan uiteraard ook langskomen bij ons politiebureau in Bergambacht. Hoe meer meldingen we krijgen hoe fijner het is voor het onderzoek.”

Dit bericht is 2664 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief